מקורות

בראשית יח

ויהוה אמר המכסה אני מאברהם אשר אני עושה. ואברהם היו יהיה לגוי גדול ועצום ונברכו בו כל גוי הארץ. כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך יהוה לעשות צדקה ומשפט וגו'

רש"י בראשית יח יט

כי ידעתיו לשון חיבה כמו מודע לאישה, הלא בועז מודעתנו. ואדעך בשם ואמנם עיקר לשון כולם אינו אלא לשון ידיעה שהמחבב אדם מקרבו אצלו וידעו ומכירו.

רמב"ן בראשית יח יט

כי ידעתיו למען אשר יצוה. לשון רש"י ארי ידעתיניה כתרגומו לשון חיבה וכו' ויתכן שיהיה ידעתיו גדלתיו ורוממתיו וכו' והנכון בעיני כי היא ידיעה בו ממש, ירמוז כי ידיעת השם שהיא השגחתו בעולם השפל היא לשמור הכללים, וגם בני האדם מונחים בו למקרים עד בוא עת פקודתם, אבל בחסידיו ישים אליו ליבו לדעת אתו בפרט להיות שמירתו דבקה בו תמיד, לא תפרד הידיעה והזכירה ממנו כלל, כטעם לא יגרע מצדיק עינו, ובאו על זה פסוקים רבים כמו עין ה' אל יראיו".

רמב"ן שמות יג טז

ומן הנסים הגדולים המפורסמים אדם מודה בניסים הנסתרים שאין לאדם חלק בתורת משה רבנו עד שנאמין בכל דברינו ומקרנו שכולם ניסים אין בהם טבע ומנהגו של עולם בין ברבים בין יחיד, אלא אם יעשה המצוה יצליחנו שכרו ואם יעבור עליהם יכריתנו ענשו הכל בגזירת עליון כאשר הזכרתי כבר" ויתפרסמו הניסים הנסתרים בענין הרבים כאשר יבא ביעודי התורה בענין הברכות והקללות כמו שאמר הכתוב ואמרו כל הגויים על מה עשה ה' ככה לארץ הזאת ואמרו על אשר עזבו את ברית ה' אלהי אבותם שיתפרסם הדבר לכל האומות שהוא מאת ה' בעונשם ואמר בקיום וראו כל עמי הארץ כי שם ה' נקרא עליך ויראו ממך.

יבמות קכא ב

וסביביו נשערה מאד מלמד שהקב"ה מדקדק עם חסידיו כחוט נשערה.

בראשית ב ד

אלה תולדות השמים והארץ בהבראם.

בראשית רבה יב ט

אמר רבי יהושע בן קרחה בהבראם באברהם, בזכותו של אברהם.

בראשית א כז

ויברא אלהים את האדם בצלמו בצלם אלהים ברא אותו.

תהלים לג

משמים הביט ה' אל כל בני האדם, ממכון שבתו השגיח אל כל יושבי הארץ, היוצר יחד ליבם המבין אל כל מעשיהם

משנה ראש השנה א ב

בראש השנה כל באי העולם עוברין לפניו כבני מרון שנאמר היוצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם.

ראש השנה יח א

בראש השנה כל באי עולם עוברים לפניו כבני מרון. מאי כבני מרון וכו' ריש לקיש אמר כמעלות בני מרון וכו' אמר רבב"ח א"ר יוחנן וכולן נסקרין בסקירה אחת אמר רב נחמן בר יצחק אף אנן נמי תנינא היוצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם

רמב"ם תשובה ג ג

כשם ששוקלין זכויות בני האדם כנגד עונותיו בשעת מותו כך בכל שנה ושנה שוקלין זכויות בני האדם כנגד עונותיו ביום טוב של ראש השנה.

בראשית טו ה

ויוצא אותו החוצה ויאמר הבט נא השמימה וספר הכוכבים אם תוכל לספר אותם ויאמר לו כה יהיה זרעך.

דברים לב

כי ידין יהוה עמו ועל עבדיו יתנחם כי יראה כי אזלת יד ואפס עצור ועזוב: ואמר אי אלהימו צור חסיו בו: אשר חלב זבחימו יאכלו ישתו יין נסיכם יקומו ויעזרכם יהי עליכם סתרה: ראו עתה כי אני אני הוא ואין אלהים עמדי אני אמית ואחיה מחצתי ואני ארפא ואין מידי מציל:

רמב"ן דברים לב מ

והנה השירה הזאת אשר היא בנו לעד אמת ונאמן, תגיד כל המוצאות אותנו בביאור. הזכירה תחלה החסד שעשה עמנו הקב"ה מאז שלקחנו לחלקו, והזכירה הטובות שעשה לנו במדבר, ואשר הנחילנו ארצות הגוים הגדולים והעצומים, ורוב הטובה והעושר והכבוד אשר הנחילנו בה, וכי מרוב כל טובה מרדו בה' לעבוד ע"ז. והזכירה הכעס אשר היה מלפניו עליהם, עד ששלח בהם בארצם דבר ורעב וחיה רעה וחרב, ואחמ רי כן פזר אותם בכל רוח ופאה. וידוע כי כל זה נתקיים ויהי כן. ואמרה השירה, כי בסוף ישיב נקם לצריו ולמשנאיו ישלם. והטעם, כי הם עשו כל הרעות עמנו לשנאתו של הקב"ה, כי לא ישנאו את ישראל בעבור שעשו ע"ז כהם, רק בעבור שלא יעשו כמעשיהם, ויעבדו את הקב"ה וישמרו את מצותיו, ולא יתחתנו בהם ולא יאכלו מזבחיהם, ויבוזו ע"ז שלהם ויבערו אותה ממקומותיהם, וכענין שאמר (תהלים מד כג) כי עליך הורגנו כל היום, אם כן לשנאתו של הקב"ה יעשו בנו כל הרעות האלה, והם צריו ומשנאיו ועליו להנקם מהם. וזה דבר ברור כי על הגאולה העתידה יבטיח, כי בבנין בית שני לא הרנינו גוים עמו, רק לעגו עליהם (נחמיה ג לד) מה היהודים האמללים עושים, והיו גדוליהם עבדים בהיכל מלך בבל וכולם משועבדים לו, ובימים ההם לא השיב נקם לצריו ולא כפר אדמתו עמו. והנה אין בשירה הזאת תנאי בתשובה ועבודה, רק היא שטר עדות שנעשה הרעות ונוכל, ושהוא יתברך יעשה בנו בתוכחות חימה, אבל לא ישבית זכרנו, וישוב ויתנחם ויפרע מן האויבים בחרבו הקשה והגדולה והחזקה, ויכפר על חטאתינו למען שמו. אם כן, השירה הזאת הבטחה מבוארת בגאולה העתידה על כרחן של מינין וכך הזכירו בספרי וכו' עליו השלום.